Kuchnia kaflowa – wszystko co warto wiedzieć

Kuchnia kaflowa przechodzi obecnie renesans i coraz częściej pojawia się w nowym budownictwie. Niesie za sobą szereg dodatkowych korzyści i funkcjonalności takich jak np. domowy piec chlebowy, czy też dodatkowe źródło ogrzewania wnętrza.

W tym artykule dowiesz się wszystkiego co warto wiedzieć o kuchni kaflowej – szczególnie jeśli chcesz zbudować własną samodzielnie.

Oczywiście kuchnię można zbudować z innych materiałów. Najczęściej jest to cegła lub kamień. W tym artykule skupimy się głównie na kuchni zbudowanej z kafli piecowych. 

Co to jest kuchnia kaflowa?

Kuchnia kaflowa to piec, który jest obudowany specjalnymi kaflami, a także posiada blat np. stalowy, żeliwny lub ceramiczny. Po rozpaleniu w piecu kafle się nagrzewają i oddają ciepło do otoczenia, dzięki czemu można zaoszczędzić na ogrzewaniu wnętrza mieszkania lub domu, a na blacie można przygotować posiłki poprzez pieczenie, gotowanie, duszenie, czy też smażenie.

Oprócz kafli i blatu, kuchnie kaflowe posiadają często wiele dodatkowych, wbudowanych funkcjonalności takich jak “duchówka”, piekarnik, piec chlebowy, czy nawet wbudowany kominek.

Dzięki dużemu wyborowi kafli, kuchnia może być dopasowana do wielu wnętrz – zarówno tych nowoczesnych (do których najbardziej pasuje kuchnia kaflowa w kolorze białym) jak i w stylu rustykalnym i dworskim (w ich przypadku często używa się kuchni w kolorze zielonym i kolorze beżowym). 

Rodzaje kafli używanych w kuchniach i piecach kaflowych

Do budowy kuchni z piecem kaflowym, używa się specjalnych kafli piecowych. Bez nich, piec nie byłby tak funkcjonalny, ponieważ to właśnie one nagrzewają się i oddają ciepło do wnętrza domu lub mieszkania.

Rozróżniamy kilka rodzajów kafli. Są to:

  • Cokoły – maskują one szczeliny dylatacyjne oraz niedoskonałości w miejscu, w którym piec łączy się z podłogą i ścianą. Są cokoły narożne (jak sama nazwa wskazuje są umieszczane na narożnikach) oraz cokoły środkowe (które kładzie się w pozostałych miejscach).
  • Gzymsy – są umieszczane na samej górze pieca kaflowego. Pełnią one funkcję dekoracyjną poprzez stworzenie atrakcyjnego zakończenia pieca. Kuchnie bardziej rozbudowane, można zaopatrzyć w gzymsy w innych miejscach. 
  • Kafle narożne i środkowe – służą one do obudowania samego pieca z każdej strony.
  • Korek-rozeta ceramiczna – służy głównie do zamykania lub otwierania otworów w piecu, które są wykorzystywane do regulacji ciągu powietrza lub do czyszczenia pieca. Ten element ma za zadanie zapewnienie odpowiedniej cyrkulacji powietrza.

Jakie są rodzaje blatów do kuchni kaflowej?

Wybór blatu, na którym będą przygotowywane posiłki zależy od preferencji oraz budżetu na kuchnię. Dostępne są 3 rodzaje blatów, z których najczęściej buduje się kuchnię z piecem kaflowym.

Jest to blat:

  • stalowy
  • żeliwny
  • ceramiczny

Blat ceramiczny jest tutaj najdroższy, jednak jest o wiele łatwiejszy do utrzymania w czystości.

Jakie korzyści daje kuchnia kaflowa?

Piec kuchenny w domu to wiele korzyści – szczególnie dzięki wbudowaniu w nią dodatkowych funkcjonalności.

Gotowanie na kuchni kaflowej

Do najważniejszych funkcjonalności kuchni  kaflowej należy oczywiście możliwość przygotowywania posiłków na nagrzanym blacie. Można piec, smażyć, gotować, czy też dusić wszelkie potrawy.

Kuchnia kaflowa z piecem chlebowym

Oprócz blatu tego typu kuchnię często buduje się z piecem chlebowym. Jaka sama nazwa wskazuje w piecu chlebowym, można wypiekać własny, domowy chleb, a także pizzę, tarty, ciasta i inne potrawy z ciasta drożdżowego. Dla osób, które uwielbiają samodzielnie przyrządzać tego typu potrawy kuchnia kaflowa z piecem chlebowym to zdecydowanie “must have”!

Piekarnik i duchówka w kuchni kaflowej w swoim domu

W kuchnie kaflową warto również wbudować specjalny piekarnik. Pozwala on na pieczenie  mięsa, wędlin i placków. Można zapiekać w nim pasztety czy popularne zapiekanki. Jeśli użytkownik kuchni kaflowej lubi tworzyć tego typu wyroby wbudowany piekarnik bardzo mu się przyda.

Warto wspomnieć o tym, że piekarnik może również służyć jako “duchówka”, w której można przetrzymywać np. potrawy w garnku, dzięki czemu po wygaśnięciu pieca, zachowają one temperaturę nawet przez całą noc. Ten dodatek jest bardzo funkcjonalny i znacząco ułatwia codzienne życie.

Kuchnia kaflowa, a ogrzewanie domu

Oprócz gotowania, piec kaflowy pozwala też na ogrzanie wnętrza, dzięki nagrzanym kaflom. Jest to bardzo dobre rozwiązanie szczególnie w zimowych miesiącach, ponieważ dodatkowe ogrzanie domu piecem może zmniejszyć koszt opału lub też ilość energii pochłanianej przez pompę ciepła, która nagrzewa mieszkanie do ustawionej temperatury.

Z piecem kaflowym to zadanie będzie znacznie ułatwione, więc działanie pompy będzie mniej kosztować. Jest to ważna funkcjonalność – szczególnie  w nowych domach, które często buduje się już od razu z pompą ciepła.

Więcej informacji o tym jakie korzyści daje kuchnia z piecem kaflowym i czy warto ją zbudować znajdziesz w tym artykule: Budowa kuchni kaflowej – dlaczego warto mieć piec kaflowy w nowym domu?

Jaka jest cena kuchni kaflowej?

Kuchnie kaflowe w dzisiejszych czasach stały się dobrem luksusowym. Dają ogromną ilość korzyści, jednak ich koszt potrafi być dosyć spory.

Cena podstawowej kuchni kaflowej to koszt w okolicach 15 000 zł. Jednak w przypadku bardziej rozbudowanej kuchni kaflowej np. posiadającej piec chlebowy i piekarnik, może wynieść nawet około 40 000 zł.

W cenę kuchni z piecem kaflowym wchodzi koszt kafli (około 33% całego projektu), opłata za usługi zduńskie (również około 33% ceny), a za kolejne 33% odpowiada już reszta materiałów.

Jeśli komuś zależy na prostej kuchni, w której będzie można wypiekać pizze i chleb, to cena kuchni kaflowej z piecem chlebowym wynosi około 20 000 zł – 30 000 zł.

Czy warto zbudować kuchnię kaflową samodzielnie?

Z racji tego, że koszt kuchni kaflowej to aż w 1/3 wynagrodzenie dla zduna, wiele osób zastanawia się, czy warto tego typu kuchnię zbudować samodzielnie. Odpowiadamy, że tak! A co więcej pokażemy Ci jak to zrobić.

W naszej Akademii Zduństwa znajdziesz kurs budowy kuchni kaflowej od podstaw, w którym nauczymy Cię jak po kolei samodzielnie wykonać tego typu kuchnię. Zapraszamy do zapisu już teraz!

kuchnia kaflowa

Kurs składa się z części teoretycznej, jak i również praktycznej, w którym pokażemy Ci jak:

  • rozmierzać tak, aby docinać jak najmniej kafli,
  • łapać kąty,
  • układać/licować kafle,
  • klinować kafle,
  • wiązać (klamrować kafle)
  • murować wnętrza,
  • murować kanały,
  • montować drzwiczki żeliwne,
  • montować piekarnik,
  • montować wyczystki,
  • montować ramę kuchenną,
  • bezpiecznie podłączać do różnych przewodów kominowych,
  • fugować.

Zobacz kilka zdjęć z naszych szkoleń.

Dlaczego warto? Po pierwsze – budując kuchnię samodzielnie oszczędzisz sporo środków, a po drugie – nabędziesz masę doświadczenia, poznasz innych pasjonatów kuchni kaflowych i będziesz mieć masę zabawy.

Kuchnia kaflowa w kolorze białym w nowym budownictwie

Kuchnia kaflowa coraz częściej pojawia się również w nowym budownictwie. Trzon kuchenny w połączeniu z nowoczesnym sprzętem np. piekarnikiem elektrycznym, stanowi świetne uzupełnienie wnętrza pod względem estetycznym jak i również funkcjonalnym – szczególnie kuchnie kaflowe z piecem chlebowym.

kuchnia kaflowa biała

Co więcej kuchnia kaflowa będzie też idealnie pasować do nowoczesnego stylu np. dzięki użyciu koloru białego, czy też czarnego, który obecnie dominuje w nowym budownictwie.

Oprócz tego, dodatkową zaletą tego typu kuchni w nowoczesnych domach – które są oparte na elektryczności – kuchnia kaflowa daje alternatywne źródło ogrzewania i możliwość przygotowywania potraw. Jest to szczególnie ważne w erze coraz to szybciej rosnących cen prądu jak i chroni przed przerwami w jego dostawie. Takiego zabezpieczenia w dobie coraz gwałtowniejszych kataklizmów, nie da się w żaden sposób przecenić. 

Więcej informacji o kuchniach kaflowych w nowoczesnych przestrzeniach kuchennych znajdziesz tutaj: Kuchnia kaflowa w nowoczesnej kuchni.

Mała kuchnia kaflowa – czy warto?

Mała kuchnia kaflowa to świetny kompromis pomiędzy funkcjonalnością, a potrzebnym miejscem i ceną. Jeśli chodzi o to ostatnie to podstawa kuchnia kosztuje obecnie około 15 000 zł w zależności od wybranych materiałów i świetnie sprawdzi się w nowym budownictwie.

mała kuchnia kaflowa

Warto też zauważyć, że w małych kuchniach kaflowych można palić zarówno drewno jak i węgiel, co nawet w podstawowym układzie pozwala na ogrzanie całego pomieszczenia.

Chcesz zbudować własną kuchnię? 

Kliknij w link i zapisz się na kurs budowy kuchni kaflowej!

Pobierz za 0 zł

Słowniczek Zduński to obowiązkowa lektura każdego zduna!

Uzupełnij swoje dane i odkryj 60 pojęć, które powinien znać każdy zdun. Egzemplarz słowniczka otrzymasz w wiadomości na swoją skrzynkę mailową.

Kim jesteśmy?

Na co dzień prowadzimy Akademię Zduństwa, w ramach której szkolimy z budowy pieców, kuchni kaflowych oraz kominków. Pod swoje skrzydła bierzemy pasjonatów oraz amatorów sztuki zduństwa i dzielimy się z nimi naszym know-how, aby mogli samodzielnie zbudować symbol „ogniska domowego”.

W skład naszego zespołu wchodzą: Piotr Batura – mistrz zduński z dziada pradziada…. od 40 lat prowadzi działalność w branży zduńskiej i kominkarskiej, propagator wielu ogólnopolskich inicjatyw branżowych, mających na celu popularyzację kultury ogniowej i palenia drewnem. Właściciel Muzeum Pieców i Kultury Ogniowej, zarejestrowanego w Ministerstwie Kultury i Sztuki. Ekspert techniki grzewczej oraz autor najbardziej
technicznego bloga o kominkach i piecach (www.blog.kominki-batura.pl) oraz Dawid Kozar – mistrz zduński, zdun w czwartym pokoleniu, właściciel marki ZDUNAR zajmującej się budowaniem pieców, kuchni i kominków. A także restaurowaniem zabytkowych urządzeń grzewczych. Członek Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej, propagator dzielenia się tajemną wiedzą zduńską. Wizjoner, poświęca mnóstwo czasu i energii idei stworzenia nowego ładu w zduństwie.

Może zainteresują Cię również inne artykuły?